Tisková zpráva k proběhlé demonstraci (18. 10. 2011)

18.10.2011 14:36

Chceme péči samostatné porodní asistentky v systému zdravotnictví

18. 10. 2011

Dne 17.10. 2011 se na Palackého náměstí v Praze sešlo ke třem stovkám matek, otců, porodních asistentek, odborníků a dalších, kteří chtěli vyjádřit podporu iniciativě: Chceme péči porodní asistentky.

Akce proběhla velmi úspěšně. Podpořilo ji mnoho českých i zahraničních osobností a organizací. Mnozí ti, kteří se nemohli osobně zúčastnit, podpořili demonstraci tím, že zaslali v době shromáždění svou písemnou emailovou podporu p. Hegerovi, ministrovi zdravotnictví. Na ministerstvu zdravotnictví (Palackého náměstí 375/4, 128 00 Praha 2- Nové Město) byla také v 16:50 na podatelně předána žádost a cíle organizátorů happeningu a podporujících osobností.

S potěšením můžeme konstatovat, že i pro široký zájem veřejnosti budeme nadále pokračovat ve snahách:

• Chceme legální, kontinuální, komunitní a bezpečnou péči porodní asistentky (PA) před porodem, u porodu a po porodu.
  • Chceme vytvoření profesních podmínek pro PA. Chceme je sladit s právním systémem EU a ukotvit je i v naší legislativě
  • Chceme péči hrazenou ze zdravotního pojištění, které si platíme
  • Podporujeme Ivanu Königsmarkovou - její mediálně propíraný případ je důsledkem nedostatečné právní podpory pro práci porodních asistentek v České republice, které se odráží na profesionálech i na běžných konzumentech péče

Věříme, že český stát se otevře pro konstruktivní diskuzi v oblasti péče o matku a dítě. Věříme, že změní své totalitní postoje a přijme za svou legislativu podporující porodní asistentky v samostatné porodní péči o ženy tak, jako jiné státy Evropské unie.

Za organizační tým,

Anna Frantíková: 776 76 84 78, anna.frantikova@email.cz