Tisková zpráva vydaná ke dni 15. 10. 2011

15.10.2011 15:00

Chceme péči porodní asistentky v systému zdravotnictví

Jsme obyčejné ženy, maminky, které se zajímají o to, kde, s kým a jak mohou rodit. Současná situace nás vážně znepokojuje. Zvláště nově připravovaný zákon o zdravotních službách a rozhodnutí soudu v případu porodní asistentky Ivany Königsmarkové.

Jako maminky nemáme konexe, schopnosti, peníze ani čas lobovat u důležitých lidí, proto jsme se rozhodly svolat na 17.10.2011 od 15ti hodin happening na Palackého náměstí v Praze a dát tímto způsobem najevo co chceme a co se nám nelíbí. http://www.ijinak.cz/news/program-happeningu-17-10-2011/

Chceme vytvoření profesních podmínek pro porodní asistentky, chceme činnost porodních asistentek legislativně ukotvit a sladit s legislativou Evropské unie.

Chceme podporu svobodných a rovných podmínek při volbě místa porodu a zajištění náležité péče.

Chceme podpořit všechny porodní asistentky v jejich kompetencích v péči o ženu v těhotenství, v samostatném vedení porodu a v péči o fyziologického novorozence a ženu v šestinedělí, a to včetně uznání takového výkonu pro pojišťovnu, bez ohledu na místo porodu.
Komiks volne ke stazeni- Chceme peci samostatne porodni asistentky.pdf (206,8 kB)

V zemích na sever, západ i jih od nás má porod mimo zdravotnické zařízení své místo zahrnuté do systému zdravotní péče.

Podporujeme i Výzvu za bezpečný porod, která vznikla pod záštitou České ženské lobby. Výzvu bude možné během happeningu podpořit podpisem.

Akci již vyjádřily podporu následující osobnosti a organizace z České republiky a zahraničí:

Věříme, že nás uslyší ti, kdo zajistí, aby nás před, u a po porodu mohly doprovázet vzdělané porodní asistentky.

Za organizační tým:

Anna Frantíková: 776 76 84 78, anna.frantikova@email.cz

Jolana Hamáková: 775 538 913, jhamakova@gmail.com

www.ijinak.cz

Média servis

Tyto údaje jsou poskytnuty se souhlasem níže jmenovaných pro potřeby komunikace s médii

• po vydání tiskové zprávy „Iniciativa za bezpečný porod“ (5.10. 2011)
  • po vydání tiskové zprávy k protestnímu shromáždění „Chceme péči samostatně působící porodní asistentky“ (17.10. 2011)

Pro další zveřejňování kontaktů pro jiné účely je nutný výslovný souhlas níže jmenovaných.

Mgr. Eliška Kodyšová, odborná konzultantka, psycholožka, APERIO - Společnost pro zdravé rodičovství, o.s., tel.: 739 415 312, eliska.kodysova@aperio.cz,

Mgr. Markéta Pavlíková, M.Sc.,  biostatistička, tel.: 736 788 072, mail: marketa.pavlikova@ucw.cz

MUDr. Luboš Šmuk, anesteziolog s mnohaletou praxí u nemocničních porodů a porodních komplikací, pracoval více než 10let na klinice v Rakousku, aktuálně soukromý anesteziolog v Praze. Podporuje právo ženy v demokratické společnosti vybrat si svobodně místo pro porod svého dítěte. tel: 602727749 (volat mezi 9 - 17h) , lubsmuk@volny.cz  (kontakt pro německy mluvící novináře)

Bc. Jana Růžičková, samostatná porodní asistentka, uporodnibaby@gmail.com, tel.: 724368665